Skip to content

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
της Πτολεμαΐδας

Παλαιοντολογικό, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

παλαιοντολογικό-μουσείο2
Παλαιοντολογικό, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο

     Το παλαιοντολογικό, ιστορικό και λαογραφικό μουσείο της Πτολεμαΐδας διαθέτει μια συλλογή από τοπικές ενδυμασίες, παλιά γεωργικά εργαλεία, οικιακά σκεύη αλλά και προϊστορικά εργαλεία, οστά μαμούθ, χαυλιόδοντες από ελεφαντοειδή, απολιθώματα εντόμων, φυτών και κοχυλιών, που αποδεικνύουν ότι η περιοχή ήταν κάποτε καλυμμένη από θάλασσα. Θάλασσα εδώ… Κι όμως! Στο χωριό Περδίκκα, το 1977, ανακαλύφθηκε «ο Ελέφαντας του Περδίκκα». Πρόκειται για τον παλαιότερο σκελετό ζώου που έχει ανακαλυφθεί στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Είναι ηλικίας 3 εκατομμυρίων διαστάσεων 5 μέτρα μήκος και 4 μέτρα ύψος. Οι ηλικίες των απολιθωμάτων αυτών κυμαίνονται, συνήθως, από 1 έως 3 εκατομμύρια χρόνια. Εντούτοις υπάρχουν και πολύ παλαιότερα, όπως τα ευρήματα από Γαστερόποδα Βραχιόποδα, και Δίθυρα, που φθάνουν έως και τα 70 με 80 εκατομμύρια χρόνια.
     Στα εκθέματα φυτικής προελεύσεως ξεχωρίζουν τμήματα κορμών δένδρων, μερικά εκ των οποίων, μάλιστα, ανήκουν σε άγνωστο έως σήμερα είδος.

παλαιοντολογικό-μουσείο1

Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών

parko-ektakton
Πάρκο Εκτάκτων Αναγκών

     Το πάρκο εκτάκτων αναγκών βρίσκεται στη νότια είσοδο της πόλης. Ένας χώρος που αποτελεί πόλο έλξης για ψυχαγωγία, χαλάρωση και αναψυχή. Από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα, που έχουν τέτοιες εγκαταστάσεις. Ένας χώρος όπου φιλοξενεί το νέο Διοικητήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπαίθριο ανοιχτό θέατρο, παγκάκια και παιδική χαρά. Στο υπαίθριο ανοιχτό θέατρο φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις, μουσικές συναντήσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις τοπικών συλλόγων καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Δημοτική Βιβλιοθήκη

   Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας ιδρύθηκε το 1988 και λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο του παλιού Δημαρχείου της πόλης. Φιλοξενεί τμήμα Παιδικό, Πληροφοριακό, Λαϊκό και Αναγνωστήριο. Κεντρικός στόχος της είναι η κάλυψη των αναγκών του κοινού της πόλης, για εκπαίδευση, πολιτισμό και πληροφόρηση.

Πνευματικό Κέντρο

Πνευματικό Κέντρο

      Το Πνευματικό Κέντρο παρουσιάζονται όλες οι θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις και μέσα σ’ αυτό γίνονται διάφορα σεμινάρια και ομιλίες. Στο χώρο του πνευματικού κέντρου λειτουργεί και το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο που διοργανώνει ο δήμος Πτολεμαΐδας με επισκέψεις ανθρώπων τεράστιας επιστημονικής μόρφωσης αλλά και καταξιωμένων καθηγητών από τον Ελληνικό αλλά και διεθνή χώρο. Ο πίσω χώρος του κτηρίου φιλοξενεί εκθέσεις ζωγραφικής, αγιογραφίας ή γλυπτών. Η κατασκευή του ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Βρίσκεται στη άνω πλευρά της πόλης, στη λεγόμενη Άνω Πτολεμαΐδα, μέσα σε αθλητικές εγκαταστάσεις με χώρους πρασίνου και αναψυχής, όπου βρίσκεται και μια μεγάλη παιδική χαρά.

Υδραγωγείο

Υδραγωγείο

      Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της πόλης της και αποτελεί το μοναδικό εποικιστικό υδραγωγείο στην Ελλάδα, δείγμα της προσφυγικής αρχιτεκτονικής και οργάνωσης. Ένα πραγματικό έργο τέχνης που παρόμοιο δεν έγινε σε άλλη ελληνική πόλη. Το κτήριο είναι το πρώτο σημαντικό κοινωφελές έργο που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή στο διάστημα του μεσοπολέμου και συγκεκριμένα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και πριν το
Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι εργασίες κατασκευής του ολοκληρώθηκαν το 1928 από την τότε υπηρεσία Τεχνικός Εποικισμός Δυτικής Μακεδονίας.

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Πτολεμαΐδας

Ατμοηλεκτρικός Σταθμός Πτολεμαΐδας

       Στη δεκαετία του 1950, ανακαλύφθηκαν τεράστιες ποσότητες λιγνίτη στο υπέδαφος και έκτοτε η ευρύτερη περιοχή έχει γίνει το μεγαλύτερο κέντρο εξόρυξης λιγνίτη στη χώρα. Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή δημιούργησε το πρώτο ατμοηλεκτρικό εργοστάσιο το οποίο έδωσε ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Τα λιγνιτωρυχεία της Πτολεμαΐδας θεωρούνται τα μεγαλύτερα στα Βαλκάνια.

Τεχνητή Λίμνη Περδίκκα

Τεχνητή Λίμνη Περδίκκα

      Δυτικά του Περδίκκα βρίσκεται το Φράγμα Περδίκκα με την ομώνυμη τεχνητή λίμνη που κατασκευάστηκε την περίοδο 1962 – 1964 από τη Γερμανική κυβέρνηση με χρήματα των πολεμικών αποζημιώσεων. Ο χείμαρρος του Περδίκκα πηγάζει από τον Άσκιο και καταλήγει στον Εορδαϊκό ποταμό που χύνεται στη Βεγορίτιδα.

Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας

       Η Πτολεμαΐδα είναι ίσως από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας με τεράστιο πολιτισμικό μωσαϊκό εξαιτίας της συγκέντρωσης πληθυσμών από διαφορετικές περιοχές. Στην πόλη, εκτός από τους γηγενείς, κατοικούν πολλοί πρόσφυγες από περιοχές της Θράκης, Μικράς Ασίας και Πόντου, οι οποίοι διατήρησαν τα ήθη, τα έθιμα, τις παραδόσεις, τα τραγούδια και τους χορούς του τόπου τους. Οι σύλλογοι που έχουν δημιουργηθεί έχουν να επιδείξουν πολύπλευρη και πολύμορφη δράση, πολιτιστική, κοινωνική, ανθρωπιστική.

Μικρασιατικός Σύλλογος Πτολεμαΐδας
odeio
Βαρβούτειο Δημοτικό Ωδείο Πτολεμαΐδας

Δείτε όλα τα μέλη του συλλόγου μας